Gdzie występuje witamina C

Witamina C to z pewnością jedna z najbardziej popularnych witamin. Zwykle kojarzy się ją z dbaniem o odporność i zapobieganiem przeziębieniom. Choć rzeczywiście wpływa na możliwości obrony przed chorobami, warto wiedzieć, że pełni w organizmie również wiele innych funkcji. Ze względu na to, iż uczestniczy w wyjątkowo ważnych procesach, uznaje się ją za składnik niezbędny do prawidłowego funkcjonowania. Osoby pragnące zadbać o jej odpowiedni poziom odnajdą jej duże ilości w naturalnych produktach. Dlaczego należy dbać o podaż kwasu askorbinowego i w jakim pożywieniu się on znajduje?

Dlaczego ludzki organizm potrzebuje witaminy C?

Warto wiedzieć o tym, że omawiany element nie jest produkowany w organizmie człowieka. Całe zapotrzebowanie należy więc uzupełniać poprzez suplementację. Dlaczego kwas askorbinowy jest tak ważny? Przede wszystkim bierze udział w kluczowych procesach zachodzących w różnych układach organizmu. Jest wykorzystywany między innymi do przemiany węglowodanów, tłuszczów i białek. Wpływa na prawidłowy przebieg procesów związanych z gojeniem się ran. W związku z oddziaływaniem na krzepnięcie krwi, zapobiega krwotokom. Skutkiem skrajnego niedoboru witaminy C są przypadłości takie jak szkorbut. Szczególnie cenione są jednak właściwości antyoksydacyjne tego elementu. Dostarczanie go organizmowi w odpowiednich ilościach chroni przed przedwczesnym starzeniem się komórek organizmu i obniża ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów. Czy prawdą jest to, że witamina C chroni przed przeziębieniem? Jej odpowiednia podaż wraz z prowadzeniem zdrowego trybu życia mogą mieć bardzo duży wpływ na właściwą odporność. Warto pamiętać też o tym, że dzięki kwasowi askorbinowemu często lżej przechodzi się choroby. Jakie produkty są bogate w witaminę C?

Bogactwo witamin zawarte w owocach

Gdzie występuje witamina CSzczególnie w sezonie letnim, wiele osób sięga po świeże owoce. Warto spożywać je na surowo, ponieważ zawartość witamin jest wówczas najwyższa. Do jej obniżenia dochodzi w wyniku niektórych procesów obróbki termicznej. Osoby poszukujące owocowych źródeł kwasu askorbinowego poza sezonem powinny wiedzieć, że w efekcie mrożenia zawartość tego elementu nie ulega obniżeniu. W tym przypadku śmiało można korzystać więc z produktów zamrożonych latem lub kupionych mrożonych owoców. Które z nich mają najwięcej witaminy C?

Za jej najcenniejsze źródło uznaje się owoce z tzw. grupy jagód. Znajdują się tutaj truskawki, maliny, borówki, jeżyny i same jagody. Warto spożywać niewielką garść owoców z tej grupy każdego dnia. Osoby zastanawiające się nad tym, jaka jest zawartość składników w poszczególnych produktach powinny wiedzieć, że szklanka truskawek może zawierać aż 85 mg witaminy C. Średnie dzienne zapotrzebowanie na ten element to 75 mg dla kobiet i ok. 90 mg dla mężczyzn. Inne owoce, w których można odnaleźć wiele kwasu askorbinowego to kiwi, ananas i cytrusy. Wśród rekordzistów w tej kategorii znajdują się acerola, guawa i czarna porzeczka. Po jakie jeszcze produkty warto sięgnąć?

Pozostałe roślinne źródła witaminy C

W celu zadbania o odpowiednią podaż kwasu askorbinowego zaleca się sięgać po nieprzetworzone i niskoprzetworzone produkty. Ponieważ poziom tego elementu obniża się pod wpływem obróbki, warto decydować się na pożywienie, które można zjadać na surowo lub po delikatnym podgrzaniu. Obok owoców, do cennych źródeł tego składnika zaliczane są warzywa. Poleca się przyrządzanie ich na parze lub gotowanie przez krótki czas. Oczywiście duszone i mocniej gotowane warzywa również warto jeść na co dzień. Należy jednak pamiętać, że zawartość witaminy C nie jest w nich tak wysoka jak w surowych składnikach. Jakie pokarmy będą najlepszym wyborem?

Wśród produktów, które królują w rankingach zawartości kwasu askorbinowego pojawiają się warzywa kapustne. To przede wszystkim brokuły, kapusta i brukselka. Wiele witaminy C odnaleźć można też w kalafiorach, szpinaku, jarmużu, kalarepie, groszku zielonym i cebuli. Osobom pragnącym zwiększyć podaż tego elementu zaleca się również spożywanie pomidorów, ziemniaków, czerwonej i żółtej papryki oraz natki pietruszki. Tę ostatnią warto dodawać do różnych dań w formie świeżych liści. Nie tylko podkreśli walory smakowe, ale również ułatwi przyswajanie żelaza z bogatych w nie produktów.

O czym jeszcze warto pamiętać?

Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że bogatym źródłem kwasu askorbinowego są kiszonki. Tych ostatnich w polskiej kuchni nie brakuje. Uwielbiane przez rodaków kiszone ogórki i kapusta dostarczają duże ilości omawianej witaminy. Warto dodawać je do różnych dań i spożywać w większej ilości w sezonie zimowym. Ukiszone latem mogą zaspokoić zapotrzebowanie na niektóre witaminy w czasie, kiedy sezonowe produkty nie są dostępne. Korzystną i cieszącą się rosnącą popularnością praktyką jest również picie naturalnych zakwasów z warzyw. Naturalne, roślinne produkty mogą w pełni zaspokoić zapotrzebowanie na witaminę C. Przestrzeganie zbilansowanej diety i zwracanie uwagi na sposób przyrządzania potraw z pewnością wpłyną korzystnie na kondycję organizmu.